duminică, 13 aprilie 2014

Zona gri a filateliei românesti IIII – Debreţin II – Varietăţi Supratipare

1 iulie 2010

Zona gri a filateliei românesti IIII – Debreţin II – Varietăţi Supratipare

    Ca orice serie emisă pentru filatelisti si negustori, nu pentru necesităţi postale, Debreţin II are o gamă asortată de supratipare inversate. Si nu numai. Există si supratipare rotite la 90 de grade. Nu detin prea multe, pentrucă ceeace e mult, strică, si la pungă si la ochi. In lucrarea “Emisiunile de ocupaţie din nord-vestul României, Marcel Sapira, Bucuresti, 1999”, se dau datele cunoscute si verificate asupra acestor varietăţi ale supratiparelor.
    Ca să fie mai vizibile, unele supratipare au fost făcute de două ori pe aceeasi coală, iar ca să poată vedea si partenerul de schimb in acelasi timp, unul din supratipare a fost tipărit invers. Asa cred eu.
    Iată cam ce găsesc prin clasorul cu debreţini
debretin II st invers
    La mărcile de ajutor, cele cu supratipar suplimentar Segely-belieg, există erori la al doilea e din Segely, acesta apărând ca un c, si cu cel de al doilea e din belyeg apărând ca un c. Mai există acesta din urmă ca fiind inversat. La belieg, g-ul poate apărea fără codită, aceasta fiind după Voloncs Gabor, in articolul pe care l-am mai mentionat, un semn că marca este falsă. Mă indoiesc sincer.
debretin II er-st-bely
    Există si supratipare care apar inversat pe spatele timbrului – abklatsch – si ceea ce incă nu am văzut mentionat un supratipar dublu, din care unul orb, păcat că nu se vede in scanare.
debretin II er-st-abk-orb

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu