luni, 14 aprilie 2014

BUCOVINA 1992-1993 – III

17 decembrie 2011

BUCOVINA 1992-1993 – III

    BUCOVINA 1992-1993 – III
    Mult, mai mult, şi mai mult, şi încă. Prea mult
    Dar supratiparele acestea, puse pe neinteresantele uzuale sovietice, începeau şi ele să nu mai intereseze. În plus ele au tridentul ucrainian, ca nu cumva să se sperie kievienii că le pleacă Bucovina românească de sub pulpana roşie proaspăt vopsită în galben şi albastru. Mărci locale, mărci locale, dar să aibă ceva ucrainean acolo, să nu fie dubii.
    Şi atunci, pentru a mări totuşi atractivitatea, pe colile de 100 de mărci uzuale s-au supratipărit în cele patru colţuri, căte un supratipar cu o stemă pe câte un bloc de patru mărci şi cu valoarea de patru ori mai mare decât a celorlalte mărci, astfel ca valoarea totală a coalei să nu fie modificată. De la numerele 22 până la 100, după catalogul bucovinean, mărcile sunt supratipărite în acest stil. Parcă e o idee a la Romfărăfilatelia! nu pot să prezint toate aceste mărci în colile de 100, aşa cum sunt tipărite şi cum ar trebui să se colecţioneze. Vă prezint şi eu o coală, iar din restul câteva blocuri de 8 mărci, un bloc de colţ cu un bloc de 4 adiacent cu supratipar pe fiecare marcă. Mare dandana!
    Bucovina 22 şi 27 pe o coală de 100. Blocurile din colţuri sunt 27, restul mărcilor sunt 22
    27 cu un bloc de 22
    Bucovina 27 cu un bloc de 22
    Bucovina 28 cu un bloc de 23
    Bucovina 29 cu un bloc de 24
    Bucovina 30 cu un bloc de 25
    Bucovina 31 cu un bloc de 26
    Bucovina 32 ... 36
    Bucovina 32 ... 36 supratipar inversat
    Bucovina 42 şi 32 bloc de 4
    Bucovina 43 şi 33 bloc de 4
    Bucovina 44 şi 34 bloc de 4
    Bucovina 45 şi 35 bloc de 4
    Şi aşa mai departe, restul se mai pot deduce.

5 comentarii

  1. Bună seara,
    Răspund cu o oarecare întârziere de la primul articol, pentru că nu mai găseam resursele. Vă voi trimite pe mail un link de unde puteţi descărca un catalog în două volume. Unul dintre volume este în format PDF, dar din păcate cel de-al doilea este în format DEJAVU şi are nevoie de un progrămel special (de fapt nu asta este problema, pentru că în arhiva pe care o veţi descărca este şi acest mic progrămel), problema este că va trebui să-l instalaţi pe calculator pentru a putea vedea fişiere de tip DJVU. Nu implică probleme mari, faceţi dublu click pe fişierul cu extensia MSI şi apoi urmaţi instrucţiunile de pe ecran. Progrămelul este verificat, nu conţine “scame”.
    Sper să vă fie de ajutor. Vă doresc o seară frumoasă.
    Comentariu by Peter — 17 decembrie 2011 @ 19:47
  2. Cred că mi-ar fi de mare folos. Mulţumesc foarte mult.
    Comentariu by Cornelius Ionescu — 17 decembrie 2011 @ 20:05
  3. Salutare Cornelis !
    Din respect pentru Filatelia Ucraineană aş vrea să nu se mai folosească termenul abrupt şi brut de trident . Ştim cu toţii că este vorba despe ZBOR , despre Ciocârlie . Asta simbolizează acel supratipar ! , Tragicul ciocârliei !
    Cu amiciţie filatelică , Andrei , Vatra Dornei
    Comentariu by Andrei - Vatra Dornei — 23 decembrie 2011 @ 05:41
  4. Bună, Andrei Filatelicus Bucovinensis!
    Am tot respectul pentru filateliştii ucrainieni, pentru ucrainieni în general, care au suferit enorm de pe urma “binefacerilor” regimului sovietic de ocupaţie. Dar nu am nici un respect pentru perpetuarea spiritului sovietic într-o Europă ce trebuie să fie unită, unde drepturile elementare ale populaţiilor trebuie să fie respectate. Nu ştiam că acel semn, care reprezintă după mine şi cum am mai citit şi prin alte părţi, un trident, ar putea să reprezinte … o ciocârlie. Te rog dă-mi şi mie o adresă sau spune-mi ce te face să crezi aşa ceva.
    Cred că ar trebui să ne interesăm toţi de geneza acestor supratipare, care după cum vedem, renunţaseră şi la caracterele zise slavone. Sărbători fericite! Mai există parcul acela abandonat cu nişte pavilioane în autodemolare şi cu amenajări ale unor izvoare care nu mai curgeau?
    Cu stimă, Cornelius
    Comentariu by Cornelius Ionescu — 23 decembrie 2011 @ 11:27
  5. # Andrei – Vatra Dornei#
    Iată declaraţia Ambasadei Ucrainei în România, pusă pe internet:
    Stema Naţională a Ucrainei
    Conform Constituţiei Ucrainei marea Stemă Naţională a Ucrainei se aprobă pe baza de mica Stemă Naţională a Ucrainei, ca fiind elementul principal al acesteia, şi stemei Armatei Zaporozhska. Elementul principal al marei Stemă Naţională a Ucrainei este Însemnul Principatului lui Volodymyr cel Mare – trident (mica Stemă Naţională a Ucrainei).
    Din cele mai vechi timpuri trident reprezenta un însemn magic, un fel de talisman. Simboliza împărţirea Universului la cea celestă, terestre şi dincolo de mormînt, unificarea spiritului Divin, Părinţesc şi Matern – origine sfînte, trei stihii ale naturii – vîntul, apa şi sol. Arheologii au găsit acest însemn în mai multe obiecte culturale care datează din secolul I d.c. Prima menţionare despre aceste însemne în cronicii datează din secolul X.
    Ambasadorii lui principele Igor din Kyiv (912 – 945), încheiând acordul cu Bizantina, au folosit ştampile proprii cu trident. În timpuri de Kyivskaya Rus trident devine un însemn al marelui principele – acest simbol se găseşte pe monede, ştampile, vesele, cărămide, picturi murale.
    Kneazul Kyivului Volodymyr Sviatoslavych (980 – 1015) a plasat trident pe monede, pe care pe o parte era portretul voievodei, iar pe altă parte – trident.
    În decembrie 1917 Rada Centrală a Ucrainei a adoptat trident ca stema RPU. Din 22 ianuarie 1919 conform legii privind unificare trident a apărut pe stema regiunii de west a RPU. Trident a rămas şi elementul principal al stemei statului de hatman Skoropadskiy, precum şi a Directoriei.
    Prima dată trident a fost adoptat în mod constituţional ca stema naţională în luna mai 1920 de către Rada Naţională Ucraineană. În 1939 trident a devenit stema naţional a Karpatskaya Rus, care şi-a declarat independenţa după destrămarea Republicii Cehoslovace.
    În Ucraina sovietică trident a fost discreditat oficial, păstrând în acelaşi timp calitatea simbolului mişcării de eliberare naţională.
    La data de 19 februarie 1992 Rada Supremă a Ucrainei a adoptat hotărîrea privind „Stema Naţională a Ucrainei”, prin care trident a fost aprobat ca mica Stemă Naţională a Ucrainei şi ca elementul principal al marei Stemă Naţională a Ucrainei.”
    Deci totuşi tridentul este un trident, iar filateliştii ucrainieni nu au dece să se supere. S-ar putea să existe şi alte elemente, care nu sunt cunoscute nici de către Ambasada Ucrainei.
    Comentariu by Cornelius Ionescu — 28 decembrie 2011 @ 16:34

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu