duminică, 13 aprilie 2014

Filatelia pe dos

30 octombrie 2010

Filatelia pe dos

    Unele mărci poştale sunt mai interesante pe dos, pe verso cum se spune. Din diverse motive. În general se trec pe verso diferite indicaţii complementare, ce nu au loc pe faţa mărcii. Aşa sunt unele mărci din Nicaragua, ţară vestită pentru emiterea de mărci frumoase, care se caută, în special de către copii. Seria cu reproduceri ale primelor mărci emise în diferite ţări are pe verso o scurtă descriere instructivă a mărcilor reproduse.
    Rusia, în 1915, a emis trei mărci din seria cu Romanovii, valorile de 10, 15 şi 20 de kopeici, pe hârtie groasă, negumate, pe verso cu inscripţia „La acelaşi curs cu moneda de argint”. Au fost emise pentru a înlocui monedele de argint de valoare mică. În 1917 au fost la fel emise la fel 8 variante de mărci, de 1, 2 şi 3 kopeici, având şi inscripţia „La acelaşi curs cu moneda de cupru”
    Suedia are inscripţionate 10 mărci din seria din 1886-99, pe verso, cu conturul unei goarne poştale albastru deschis.
    România, pe spatele unicei serii pentru automate ce a fost emisă până acum, cea din 1995, la fiecare a cincea marcă era pus numărul mărcii. Seria nu putea fi obţinută decât de la singurul automat de acest fel, importat din Germania şi montat la Oficiul poştal de pe fostul bulevard 1 mai, şi chiar şi acolo trebuia să te rogi de marele Deus ex machina, care stătea pitit într-o cămăruţă, să dea drumul la instalaţie, să tasteze el ce vrea el, tu doar să te duci la ghişeu şi să schimbi în monede de 100 de lei şi să i le dai tot lui, plătind serviciul, bineînţeles..
    Letonia, în letonă Latvija, a imprimat primele sale mărci, cele din 1918, de 5 capeici, din lipsă de o hârtie mai bună, pe spatele unor hărţi topografice.
    Spania Franţa şi chiar România au mai imprimat pe verso seria timbrelor, înainte de 1940, la unele timbre fiscale.
    Nu au valori mari, dar sunt interesante

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu