vineri, 11 aprilie 2014

Alte materiale – Other material but paper – cum ar zice alţii

24 noiembrie 2010

Alte materiale – Other material but paper – cum ar zice alţii

Desfătare mare!


    M-am desfătat ieri cu imaginile şi descrierea unor mărci aşa mai aparte. Uitându-mă prin Philatelica.ro, revista având ca editor-fondator pe domnul D.N.D. – Dan N. Dobrescu, am dat de citarea unor mărci mai ciudate pentru mine, obişnuit cu fabrica de viniete a Romfilateliei. Era vorba de nişte mărci, sunt mărci poştale totuşi, ce conţin un CD. Mărcile sunt din Buthan, o ţară emitentă cu nu prea bun renume. Şi ce dacă. Mărcile interesante, mai ales că articolul face referiri la diverse situri cu mărci ciudate. Marea majoritate nu mai răspund la apel, aşa e cu efemeridele. Dar mi-a făcut plăcere să navighez puţin pe Internet. Înghesuială mare, trebuie să ai vederea bună, se admit şi ochelarii, doar să ajungi în portul pe care ţi l-ai propus, fără a fi deturnat de cine ştie ce piraţi filatelici.
    Am stat vreo patru ore uitându-mă, salvând imagini, ţopăind de la un sit la altul. Pe 23 martie în acest an v-am mai arătat nişte timbre interesante, din propria colecţie, cu tema “Alte materiale – Other material but paper – cum ar zice altii”. Dar întotdeauna, ce vezi la alţii parcă e mai bun decât ce ai în ograda ta. De asta sunt şi atât de multe divorţuri.
    Timbre cu CD-uri. Păcat că nu pot şi asculta aceste timbre, ar fi interesant. Dar încă nu poţi să întinzi mâna aşa prin Internet, să iei marca şi s-o bagi unde-ţi pofteşte inimioara, adică în calculator. Dar de timbre pe lemn, v-aţi gândit că o să vă lovii? Dar din acelea pe plută, având ca imagine un copac de plută şi fiind emise bineînţeles de către Portgalia, ce ziceţi ? Tare aş vrea măcar să-l pipăi! Vai, Ionescule, nu ţi-e puţină ruşine? Nu. Dar timbre pe bronz, pe cupru, pe oţel, pe paladium, pe staniu – banalul cositor, pe aur, pe argint, pe aluminiu ? Toţi producătorii de metale mai vulgare sau mai acătării şi-au pus la dispoziţie foliile pentru tipărirea timbrelor. Rezultatul este fantastic. Este adevărat că multe sunt din ţări cu administraţii filatelice dubioase, dar sunt obişnuit. Mai sunt şi mărci tipărite pe plastic, ba chiar şi pe polimer. Acelaşi polimer din care încă de acum 30-40 de ani se făceau pungile acelea mari şi râvnite. Eram la Obor şi un domn cu două paporniţe din acestea de plastic pline ochi se trezeşte că-i crapă fundul la una. A izbucnit imediat iritat “- F … ţi polimerul mătii!”. Toţi din jur au izbucnit în râs, cunoşteau destinatara.
    Dar broderiile din Gambia, Grenada, Martinica, Sierra Leone şi Italia? Acestea pe lângă cele vechi din Austria şi Elveţia …
    Şi mai sunt. Cele cu diferite materiale ataşate pe mărcile tipărite. Cristale Swarovski, perle, perle domnilor, pe care unii le scot din fundul mării spintecând scoici uriaşe cu preţul vieţii lor, puteţi acum să le luaţi de la magazinele filatelice. Dar nu de la noi.
    Praf vulcanic din Islanda, din acela care a ţinut avioanele la sol câteva săptămâni. Islanda îl vinde făcând senvişe de timbre cu praf vulcanic. Timbre cu lemn dintr-o navă ce a participat la bătălia de la Trafalgar. Pe când şi din Arca lui Noe? O să mai sap pe Internet. Rubine şi alte cristale, nu mai trebuie să intraţi cu târnăcopul în spinare prin mine de unde să vă scoată alţii, le găsiţi pe timbre din Guineea, alături de figurile lui Mao şi Kenedy. Flori, flori din Singapore şi Thailanda, la fel. Şi multe, multe altele. Iar preţurile par mici de tot în comparaţie cu ….
    Dar România, România nu apare deloc? Ba da, apare. La capitolul găuri. Acolo unde ne pricepem şi noi. La dat găuri. Seria Medalii de război 2006, are câte o găurică în formă de cruce pe fiecare marcă. Le-am dat gaură şi le-am pus cruce, cu alte cuvinte. Fiecare face ce ştie.
    Mai bine să ne uităm împreună la câteva dintre ele, căci plăcerea navigatului şi a descoperirilor nu v-o iau.

    coliţe pe lemn

    plută portugheză

    polimer / plastic

    argint

    aur / rubine

    oţel

    paladium

    cupru

    staniu / bronz / gumă

    CD

    praf de meteorit / praf vulcanic

    bucăţele de “Stâncă”

    bucăţele de lemn dintr-o navă ce a luptat la Trafalgar / perle

    broderii

    găuri: cruce România / fluturaş Taiwan
    Şi câte nu mai sunt, bune de pus în vitrină, vreau să spun în clasor.
    Iar dacă le are cineva disponibile, îmi puteţi da de ştire …
     
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu