duminică, 13 aprilie 2014

Zona gri a filateliei românesti I

27 iunie 2010

Zona gri a filateliei românesti I

    Primul război mondial a generat mari frământări prin reorganizarea teritoriilor ce au trecut de la Imperiul Austro-Ungar la Regatul României. Ca urmare a intreruperii inevitabile a functionării administratiei postale in aceste teritorii si cu sprijinul insistent al unor filatelisti si negustori de timbre, au apărut supratipare locale ale unor mărci uzuale maghiare, unele recunoscute de administratia română, altele nu. Cele recunoscute sunt trecute in cataloage, ba la România, ba la Ungaria. Cele care nu au fost recunoscute sunt tratate drept făcături, emisiuni abuzive, si imbrobodite cu tot felul de legende. Multi filatelisti când văd pe undeva astfel de timbre, sar in sus si spun imediat – Aruncă-le, astea nu sunt timbre. Cum poti să păstrezi asa ceva? Dacă ii deranjează de ce se uită la ele? Eu sunt colectionar si colectionez ce vreau. Consider că aceste timbre fac parte din istoria filateliei, fie română fie maghiară, chiar nu mai are nici o importantă. Au apărut sute de supratiparuri, fără nici o legătură cu tarifele postale. Arad – ocupatia franceză 52 mărci, C.M.T. pentru Pocutia ocupată la cererea Poloniei, Timisoara 10 mărci ocupatia sârba si 13 mărci ocupatia româna, Debretin I 109 mărci si 18 neemise, pentru zona de ocupatie din Ungaria cuprinsă intre propusa granită româno-ungară si Tisa, Debretin II 46 mărci si 6 neemise, cu aceeasi destinatie dar supratipărirea făcându-se pe mărci neemise ale guvernului maghiar comunist, Budapesta 16 mărci, cu ocazia ocupării, putem spune a eliberării de sub comunişti a capitalei maghiare, Ineu (Borosjena) 21 mărci – orăsel aflat la mică distantă spre nord est de Arad, Sibiu (Nagy Szebed) 40 mărci.
    Dl. Marcel Sapira, la cărtile despre perioada respectivă are un moto: A LA GUERRE COMME A LA GUERRE (… ne place sau nu ne place acestea sunt circumstantele in care au fiintat … )
    O să prezint câteva note asupra unor mărci din această perioadă gri, fără pretentia de a face vreo comunicare sau de a vrea să intru in polemică cu filatelistii care au mai multe preocupări in acest domeniu. Notele mi-au fost sugerate de aparitia in Studii filatelice brasovene nr. 13 (1) din ianuarie-martie 2010 a articolului “Falsurile emisiunii cu supratipar TPT Zona de ocupatie română 1919 Debrecen”, de Voloncs Gabor din Ungaria. Am asteptat cu nerăbdare să intru in posesia articolului, crezând că este vorba despre Debretin I, unde pur si simplu s-a umplut piata de falsuri, si vechile articole asupra emisiunii nu mai sunt de folos. Dl. Voloncs Gabor se referă insă la Debretin II, care este mai curătică, existând poate doar niste falsuri făcute in Franta sau Belgia prin anii 1930, la care se si referă. Am studiat cât am putut de bine mărcile pe care le am prin colectie, dar nu am găsit decât cele două tipuri de gumări, de masină si cu pensula si două tipuri de hârtie mai albă si mai gri. In privinta diferentelor de desen mentionate, am găsit o multime de faze intermediare, ceea ce nu poate duce la concluzia “original” sau “fals” ci doar la diferentele normale intre cliseele litografiate, tinând cont si de uzura din timpul multiplicării. Asa că din punctul meu de vedere, a rămas ca la inceput, totul fiind neclar. Nu stiu de ce lipsa jumătătii de jos a literei g odată pe coală duce la concluzia că este vorba de un fals. Mai vorbim. Sper că mâine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu