duminică, 13 aprilie 2014

Machete 1 – Fiscale

5 octombrie 2010

Machete 1 – Fiscale

    Eu nu am decât câteva şi astea obţinute cu totul întâmplător, datorită ochilor mei de vultur ce au funcţionat în maldărul de terfeloage de pe o ilustră tarabă din Talciocul ce-mi era prin preajmă. Cred că le adusese pe toate într-un sac de iută şi le cărase de multe luni la Talcioc şi înapoi acasă. Acte vechi, carnete de cotizaţii la sindicat, Crucea roşie, asociaţii sportive, buletine de identitate, paşapoarte cu timbre consulare şi passport, ilustrate de rit sovietic cu bărbatul cu ciocanul şi femeia cu fundul mare, şi tot felul de hârtii imaginate de conţopişti dealungul vremurilor. Machetele erau într-un plic mai mare, jerpelit şi cam murdar. De. Talciocul nu pute de curăţenie. Mi le bagă omul sub nas, zice –Ia-le şi pe astea, le dau ieftin. Strâmb din nas ca de obicei. – Ce să fac şi cu ele? Maculatură. – Dar eu ce să fac, să mă duc cu ele le baba mea înapoi ? De parcă ar fi fost vina mea că le-a adus la Talcioc. – Cât vrei pe ele, zic, în timp ce şi porneam mai departe. – Stai aşa, uite, dă douăjdemii pă ele, să nu le mai car. Ce era să fac, să-l las să facă hernie din cauza mea ? – Bine, dă-le’n coa’. Îi dau polul şi iau plicul cel aproape jegos. Ajung acasă, arunc plicul şi le pun pe fiecare într-un plic de protecţie de polietilenă, în chiloţei cum se spune mai civilizat aşa, că doar n-o să spun că le-am pus izmene, adică le-am izmenit. Şi pe urmă am văzut ce hram poartă fiecare, mai văzusem eu machete, dar de fiscale, nu. Cine şi prin ce gunoaie le-o fi găsit şi plin de sârg le-a dus acasă? Vreunul ca mine probabil, ce acum nu puteam să le las acolo, în Talcioc? Uite că n-am putut.
    Şi acum machetele pentru fiscale.
    O machetă pentru un timbru Facturi Borderouri, RPR, 200 lei, macheta având 21,5 x 12,5 cm, cu stema în stânga şi capul lui Hermes în dreapta. Fond ghiloşat, cu semne contra copierii. Altă machetă pentru un timbru fiscal de 2 lei, matca în stânga, cu acelaş cap al lui Hermes, cu linii foarte fine însă, iar în dreapta inscripţia TMBRU FISCAL şi stema şi valoarea. Dimensiunea propriuzisă a machetei este de 22 x 14,5 cm. Cine e curios să afle din ce ţară este, să scoată lupa şi să se uite ce scrie pe stemă. A treia machetă, pentru timbru consular este pusă câş, patrată şi cu colţurile în cele patru vânturi, sus, jos, stânga şi dreapta. Fondul este din pătrăţele mici, stema RSR în mijloc, inscripţia desfăşurată a MAE, valoarea de 3 lei şi indicaţia TIMBRU CONSULAR. Iarăşi ţara emitentă o afli doar dacă ai lupa la tine,să te uiţi la năframa de pe stemă.. Dimensiunea este de 17 x 17 cm, dar îi lipseşte un colţ, cine ştie pe unde o fi acum.
    Astea sunt toate machetele pentru timbrele fiscale. Trei. Ceeace este important, niciuna din aceste machete nu a fost aprobată. Cele două cu chipul lui Hermes, probabil ca să nu se creadă că a venit un nou rege, iar cea consulară, probabil din cauza formatului mai aparte pentru acele timpuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu