luni, 14 aprilie 2014

Abklatsch

9 februarie 2011

Abklatsch

    Abklatsch, copiere slabă, în oglindă, pe spatele unei mărci, a imaginii acesteia şi mult mai rar a unei alte imagini.
    În special la mărcile uzuale, la tiraje mari, unde controlul nu este atât e strict cum ar trebui, se întâmplă ca după o oprire a maşinii de tipar, dacă nu sunt bine şterşi cilindrii, să se copieze de pe cilindrul cu imaginea preluată, pe cilindrul de presare, ce vine în contact cu spatele mărcii. Şi aşa apare abklatschul cel atât de căutat de filatelişti. Seriile cu Regele Mihai abundă în astfel de “rarităţi curente”. Era şi epoca inflaţiei, să nu uităm. Prezint aici trei din zecile de variante existente.
    Mai rare sunt abklatschurile parţiale, când tiparul în oglindă pe verso este reprodus doar pe o porţiune, datorită intercalării unor bucăţi de hârtie sau al nefilării suficiente a topurilor de hârtie care se introduc în maşină. Am aici o marcă din seria cu supratipar “Scutit de taxa poştală – Serviciul prizonierilor de război – Crucea Roşie – unde pe verso apare doar porţiunea din stânga a supratiparului, în oglindă, în partea dreaptă.
    Dar şi mai interesante sunt două blocuri de 4, tot cu abklatsch parţial. La blocul de 10 lei, vişiniu, abklatschul este de culoare violet-negricios, aproape negru. Aşa da, au ajuns să-mi placă toate rebuturile!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu