sâmbătă, 12 aprilie 2014

Tot fiscale si astea

28 aprilie 2010

Tot fiscale si astea


Dl. Mihai Cojocar si al său Catalog al Timbrelor fiscale si vinietelor românesti imi fac mereu surprize. Ba că nu gasesc un timbru, ba că in sfârsit stiu ce este un altul. Si mai ales stilul in care este scris Catalogul. Nu este o simpla insiruire de date seci, ci iti si spune ce crede despre diferitele emisiuni, fără a se hazarda insă in a da numere de catalog unor presupuse timbre sau emisiuni. Surpriza mare a fost insă când l-am cunoscut personal, cu ocazia Balkanfilei de la Istanbul, splendidul oras plăcintit peste Bosfor, care parcă inteapă cerul cu excesul de minarete. Surpriza mi-a fost data de stilul dlui Mihai Colocar, stil cu care nu eram obisnuit in ultimii ani. Un om de o finete neobisnuită, care parcă se fereste tot timpul nu cumva să jignească din greseală pe cineva. Sper sa nu citeasca acest blog, dar tot trebuia sa scriu asta.
Ei, si acum. iată ce ne spune – citez din Catalog, pagina 19 –

NOI GRIGORIE A.GIKA VOIVOD / Cu mila lui Dumnezeu / DOMN – TAREI MOLDOVEI
Criza finantiară ce s-au dizvălit prin difcitul budgetului Statului si prin sporirea crescind a cheltuelilor estraordinare motivate de imprejurările actuale, au trebuit să provoace crearea de noue resurse pentru fisc. In această privire găsindusă de cuviintă a se statornici tacsia timbrului, sau elaborat de cătră Departamentul Finantelor proectul cuvenit, pe care după modificările ce iau făcut Consiliul Nostru, l’am recomandat deliberatiei Divanului General.
Acest proiect adoptinduse de Divan, cu unanimitatea voturilor, sau supus aprobatiei Noastre. (…)


Vai ce actuale caracterizări si preocupări, care ne umplu de multumire … Dar ce o fi zis Fondul Monetar International? Dar vel Boc? Dar vel Pitar? Asa e cu unanimitatea.
Cert este ca asa s-au născut timbrul umed si cel uscat, care s-au tot pus intr-o veselie pe toate hârtoagele ce trebuiau oficializate. Coli fiscale, citatii, polite, bilete la ordin, cambii si cam atât. Hm, dar ce facem cu actiunile bancilor si intreprinderilor, care si ele erau impodobite cu timbru umed si uscat (sau incrustat)? Sunt aceleasi timbre care sunt mentionate in Catalog pentru perioadele respective, dar sunt si altele. Toate actiunile poarta atât timbru umed cât si uscat, care, din cauza desenului nu se vede bine pe fata. Hârtia este de buna calitate, dar nu are filigran.
Ia sa vedem câteva.

1919-Cladirea-Romaneasca-timbru 1919-actualizat-Cladirea-Romaneasca-timbre-5-10 1920-Romnia_petrolifera-timbru
1926-Resita-timbru 1928-Banca Dorobanti - timbre 1936-SOSPIRO-SA de Petrol - timbre
1935-AUR-timbre
1936-Nitrogen-timbre
1939-Resita-timbru 1940-1945-Concordia-Petrol-timbru 1942-Nitrogen-timbru 1946-Letea-timbru
1947-Banca-Cerealistilor-100-timbru 1947-Banca-Cerealistilor-500-timbru 1947-Banca-Cerealistilor-1000-timbru
Acum sa nu va inchipuiti ca am decupat timbrele din actiuni! Doar ca le-am scanat separat. Nu meritau sa le fac asa ceva. Iata una din cele mai frumoase actiuni:
1939-Resita

Si una la care tin foarte mult, Banca Dorobantilor, care se afla la intersectia Caii Dorobantilor cu Strada Scoala Floreasca, in blocul Drăgus, unde dupa un faliment care gurile rele, dar numai ele, spun că a fost pus la cale, s-a deschis Restaurantul Dorobanti, unde cânta Misu Malagamba, cel cu creasta de cocos, si unde aveau o grădina de vară, cu taraf, cu soliste, cu tot dichisul, ce să mai zic. De unde stiu? Păi daca vă uitati pe actiune, este semnată si de bunicul meu, Marin Anghel.

1928-Banca Dorobanti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu