luni, 14 aprilie 2014

CPI Radioamatori – QSL

14 iulie 2011

CPI Radioamatori – QSL

    Cărţi poştale ilustrate pentru confirmarea stabilirii legăturii radio
    Alt domeniu care cred că este închis. Radioamatorismul şi evident, feed-back-ul lui, cărţile poştale pentru confirmarea stabilirii legăturii.
    Câteva din cărţile poştale, provenite din Germania, Italia şi România, au pe ele şi mărci poştale, ştampilate în regulă. Să înţeleg că restul au circulat în plicuri? Sau că de fapt aceste cărţi poştale erau scutite de taxe poştale? Nu-mi vine să cred. Oricum, toate cele adresate în România, sunt adresate prin intermediul Radioclubului. Nici nu cred că ar fi putut avea mulţi pe atunci staţii de emisie-recepţie …
    Alte câteva au nişte viniete specifice.
    Cât despre texte, păi îţi stă mintea câte prescurtări existau. Acum nici nu cred că mai există genul acesta de sport, inclusiv frumoasele uneori confirmări prin CPI.
    Dacă interesează pe cineva şi acest domeniul, să facă o strigare pentru cele peste 60 de bucăţi, o propunere constructivă, poate se lipeşte la ce are el. La mine nu se lipeşte la nimic.

6 comentarii

  1. La domeniul acesta nu mă pricep deloc. Dar mi se par interesante.
    Comentariu by Peter — 14 iulie 2011 @ 09:21
  2. De vreo cateva saptamani ma tot bate-un gand cu QLS-urile. Mai am de sondat cateva referinte, ca sa vad daca tine figura sau e-o toana de vacanta. Dau de stire.
    Comentariu by kolector — 14 iulie 2011 @ 16:19
  3. mi-ai adus aminte ca de câteva saptamâni voiam sa ma apuc si de descrierea a cea ce a mai ramas in capul meu din exursia mea din Ceahlau, mai ales ca am recuperat cateva din pozele de atunci. problema este ca sunt cu prietena mea de atunci …
    Nu cred sa se bata lumea pe QSL-uri! ok.
    Comentariu by Cornelius Ionescu — 14 iulie 2011 @ 16:36
  4. Denumirea exacta a acestor confirmari pentru stabilirea legaturilor radio intre radioamatori din orice colt al lumii, asa cum scrie si dl Cornelius Ionescu, era aceea de QSL-uri. Nu le pastrau decat destinatarii lor (adica radioamatorii, membri ai radiocluburilor nationale), nu stiu sa se fi facut oferte cu obiecte de acest gen pe la cluburile colectionarilor (poate, mai recent, le-or fi oferit urmasi ai unor radioamatori, ca rudele “mostenitoare” vand orice pentru a scoate un ban de pe urma parintilor care au avut un hobby ce implica niscai cheltuieli de bani sau/si de timp). Am avut un prieten filatelist, mai in varsta ca mine, care era si radioamator prin anii ’70 si mai incoace. Aceste QSL-uri le primea acasa printr-un gen de corespondenta mai speciala, sub pavaza protectoare a Ministerului Afacerilor Externe, prilej cu care prietenul meu facea si schimb de timbre cu alti radioamatori & filatelisti din diverse colturi ale lumii. Si credeti-ma ca primea marci postale valoroase, care nu pareau a fi supuse vreunui control din partea “organelor”; apoi, ii parveneau mai rapid si mai simplu decat prin intermediul greoiului si lentului sistem de schimb filatelic (controlat) prin AFR. Aceste QSL-uri, uneori adevarate bijuterii grafice, erau doar modul prin care dl Stefan (acesta era numele sau) isi marea numarul de puncte atinse pe glob prin comunicarea intermediata de statia sa radio. Era un fel de Internet mai simplu al acelor vremuri. Nu puteai comunica orice printr-un mesaj radio, ci doar date tehnice referitoare la respectiva legatura radio si cateva detalii despre propria persoana, printre care si faptul ca esti filatelist, ori numismat, etc. si ca esti doritor de vreun schimb in domeniu cu celalalt de la capatul lumii ori de pe aici, de mai aproape, de prin Europa noastra, care atunci era la fel de departe pentru multi romani.
    Comentariu by Florin Patapie-Raicu — 14 iulie 2011 @ 21:25
  5. @Florin Patapie-Raicu Aveti perfecta dreptate. Cred ca sistemul de trimitere printr-un fel de curier diplomatic era propriu ţărilor comuniste, cele din vest au toate mărci poştale circulate pe ele.
    Comentariu by Cornelius Ionescu — 14 iulie 2011 @ 22:53
  6. Am primit inca o precizare de la Dl. Vasile Giurgiu. Nu a putut intra pe blog deoarece eu uitasem sa permit accesul, ce rămăsese interzis din cauza spamurilor.
    “Intru-cat ati oprit comentariile va scriu aici:
    QSL-urile prezentate (poate cu exceptia a 1-2) nu prezinta nici-un interes.
    Majoritatea sunt adresate unor radioamatori receptori, deci nu pentru o legatura radio bi-laterala.
    Unii radioamatori colectioneaza QSL-uri vechi (anii 1910-1960) dar dupa anumite criterii.
    Cateva (din peste 25.000 buc) din colectia personala:
    http://yo6ex.blogspot.com/2009/08/qsl-uri-rare.html
    Aceste QSL-uri se pot trimite prin posta direct adresantului, sau printr-un sistem special numit , care functioneraza in majoritatea tarilor.
    Nici-o legatura (nici acum si nici in vechime) cu Ministere de Externe…”
    Comentariu by Cornelius Ionescu — 18 iulie 2012 @ 21:50

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu