joi, 10 aprilie 2014

C.M.T. – Supratipare roşu şi albastru

18 august 2011

    C.M.T. – Supratipare roşu şi albastru
    C.M.T. 1919 – Overprint red and blue
    ing. Marcel Şapira - Emisiunile de ocupaţie din nord-vestul României

    Aş vrea să fac cunoscute câteva din mărcile poştale emise de către Comandamentul Militar Teritorial de Ocupaţie în anul 1919 şi cunoscute sub numele de „CMT” cu supratipar roşu şi albastru. Mărcile cu supratipar negru-violet închis, ce transpare pe verso în violet datorită unei componente grase a tuşului, au circulat efectiv în Pocuţia şi sunt apreciate favorabil în Ucraina, Rusia, Polonia, Austria. Mai puţin la noi, care am fost totuşi ţara emitentă, datorită tăcerii de 50 de ani a autorităţilor române asupra unui fapt istoric petrecut cu avizul tuturor părţilor în conflict, pentru a se evita o harababură şi mai mare decât cea deja generată de către comunismul sovietic.
    Emiterea mărcilor a fost făcută tot tacit, printr-o conlucrare a două persoane, dintre care, cum se putea altfel, un filatelist plin de … energie creatoare, Jan Czerneawski, polonez din Colomeea şi maiorul C. Turbatu, şeful Serviciilor Comunicaţiilor Române din Divizia 8, ce fusese însărcinat să reorganizeze serviciul poştal. Iniţial s-a propus pur şi simplu ca mărcile româneşti să funcţioneze şi pe teritoriul Pocuţiei, ocupată temporar de armata română. Pentru a se menaja sensibilitatea localnicilor cică, s-a stabilt totuşi supratipărirea mărcilor austriece aflate până atunci în uz, cu binecunoscutele iniţiale CMT, într-un chenar aproape dreptunghiular, rotunjit la colţuri, urât cât se poate.
    Dl Şapira despre supratiparele în roşu şi albastru ale mărcilor CMT
    Dl Şapira despre supratiparele în roşu şi albastru ale mărcilor CMT
    Existenţa supratiparelor în roşu şi albastru este cunoscută încă de la început, fiind considerate ba probe, ba un prim tiraj. Nu se cunoaşte nici un exemplar circulat. Tirajul lor deasemeni, rămâne necunoscut.
    Prin deosebita bunăvoinţă a domnului Marcel Şapira, pe care-l cunoşteam de la IPA, unde lucra cu domnul Dan Dobrescu, directorul Centrului de Calcul, am obţinut informaţii la început, apoi chiar am putut achiziţiona de la dânsul nişte piese CMT mai puţin întâlnite. Mai târziu am aflat că erau chiar din colecţia de bază a dânsului şi i-au folosit la elaborarea cărţilor atât de căutate acum de filatelişti. Cărţile le-am obţinut tot de la dânsul, în original iar acolo unde nu s-a putut, în copie xerox. Preţurile la care mi le-a cedat erau infime faţă de valoarea de piaţă. Satisfacţia se vedea pe faţa dlui Şapira, când vedea cum îmi ies ochii din cap atunci când îmi arăta câte ceva, cu binecunoscuta introducere „- Am ceva pentru dumneata, astea le-ai mai văzut?” Urma veşnica tocmeală filatelistică, ce ne făcea plăcere la amândoi, trebuie să recunosc. Eram şi amândoi mulţumiţi de fiecare dată.
    Reproduc aici deocamdată copeta cărţii tipărite cu atâta greutate într-un modest atelier de multiplicare de pe Calea Floreasca şi pagina în care se descriu supratiparele roşii şi albastre ale emisiunii CMT.
    Mărcile pe care le reproduc sunt din cele cedate de către dânsul.
    Supratipar roşu 40 h pe 3 şi pe 5 helleri © C.I.

    Supratipar roşu 60 h peec 30 helleri - perhe - © C.I.

    Comandamentul Militar Teritorial de Ocupaţie - supratipar albastru 60 h pe 25 helleri - pereche - © C.I.

    Supratipar albastru 60 h pe 60 heller © C.I.

    Comandamentul Militar Teritorial de Ocupaţie - Supratipar albastru 1K.20h. pe 25 heller - © Cornelius Ionescu

    Comandamentul Militar Teritorial - supratipar inversat albastru 1K.20 pe 1K - bloc de 4 - © Cornelius Ionescu

    C.M.T. supratipar albastru inversat 1k.20 pe 2 heller maro pereche © C.I.

2 comentarii

  1. Eeeei da, nestematele la vedere! Nemtii dau in Michel, in continuare, 8 valori-probe cu supratipar rosu si 11 cu sursarj albastru. Asa cum am mai spus-o, consider ca Ocupatia in Pocutia si, implicit, marcile CMT reprezinta cea mai mare enigma a istoriei filatelice romanesti. Cu accente speculative, fara indoiala, dar si cu splendori care apar o data la cateva zeci de ani pe piata de profil e cam greu sa dai de cap si coada… Pe mine ma cam dezarmeaza faptul ca stiu ca vreo 2-3 generatii de filatelisti valorosi au dat coltul de atunci incoace si inca nu se vede un progres real in descifrarea misterelor (tiraje, metode supratiparire, corespondente postale si de posta militara circulate efectiv cu marci supratiparite, tipurile de intreguri supratiparite etc.). Crezi ca duce undeva drumul asta?
    Comentariu by kolector — 19 august 2011 @ 00:43
  2. Sunt convins ca se vor afla mult mai multe lucruri despre “misterele” emisiunii. La noi nu exista suficient material de referinţă, cred ca s-a expatriat după revoluţie. De aceea caut sa pun in evidenta ce am si eu prin clasoare.
    Despre circulaţii, mereu apar … noutăţi. Cred că sunt totuşi autentice. Corinphila este o firmă serioasă. Aici sunt cel puţin vreo zece. Cine le ia? Cine le-a luat şi până acum! Coşonii făcuţi de Alu Zgârcea nu sunt buni acolo!
    http://www.corinphila.ch/de/_auctions/&action=showLots&auctionID=1&catalogPart=1&country=6720&page=12&counter=10&viewmode=list#
    Vreau să mai pun pe blog erori la supratiparele CMT, din cele pe care le am.
    Comentariu by Cornelius Ionescu — 19 august 2011 @ 11:32

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu