vineri, 11 aprilie 2014

Supra-supratipare 1952. Erori şi curiozităţi. Probleme de rezolvat pentru acasă

2 aprilie 2010

Supra-supratipare 1952. Erori şi curiozităţi. Probleme de rezolvat pentru acasă.

Impozitul proportional pe bani din 1952, adica inca o spoliere a populatiei de catre comunisti – asa numita reforma monetara – a dus si la supratiparirea intr-un ritm rapid a milioane de timbre emise in perioada 1949-1951. Volumul mare executat intr-o perioada de câteva zile pentru primele supratipare, operatiunea fiind secreta, a dus la erori inerente, dar poate si la unele facute cu intentie. Daca pentru supratiparele inversate, duble, abklatsch se pot gasi explicatii plauzibile, pentru Bani cu a oglindit nu am gasit nici o explicatie. Nu este vorba de a inversat pentruca nu este. Si nici un g inversat pentruca nu este designul lui g. El apare ca un a provenit dintr-un abklatsch intre celelelte litere normal pozitionate. De mentionat ca nu am vazut aceasta eroare in blocuri sau macar in pereche, ceva care sa ajute la pozitionarea ei in coala sau la o estimare a numarului de coli in care apare. In CMPR74 exista sesizata o singura valoare iar in Catalogul specializat al erorilor filatelice, 2008, al dlui GSM – Sergiu Gabureac – sunt mentionate la pag.78 astfel de supratipare pe 3 si 31 Lei – stema. Cele doua cazuri le pot prezenta si eu. Primul 55 Bani pe 31 Lei verde este deadreptul suspect.
stema st-Bgni stema st-Bgni2
stema st-Bgni-600dpi
stema st-Bgni2-600dpi
Supratipare duble la emisiunea Stema: 3bani pe 5 si 10 Lei, 55 Bani pe 3 si 31 Lei; supratipare deplasate 3 Bani pe 5 Lei, 55 Bani pe 6 si 31 Lei
stema st-dublu1 stema st-dublu2 stema st-dublu3
stema st-deplasat stema st-deplasat-55-31L
Mai apar 55 Bani rosu pal pe 7 Lei, 55 Banl pe 31 Lei:
stema st-roz stema st-Banl-1
La supratiparele pe emisiunea care tocmai se tiparise, Caragiale, trei valori, pentru valoarea de 20 Bani pe 11 Lei rosu, exista fara supratipar dar cu supratipar in abklatsch. Deasemeni se pare ca exista doua tiraje, unul cu supratiparul pe mijlocul marcii si un al doilea cu supratiparul in partea stânga, ca sa lase libera imaginea picturii lui Bancila.
Se pare ca exista doua tiraje si la marca de 75 Bani pe 11Lei, unde difera spatierea dintre cele doua rânduri.
caragiale-20b-abklatsch copy
caragiale-20b-st-mijloc copy caragiale-20b-st-stanga copy
La emisiunea Aviatie – Aurel Vlaicu am intâlnit abklatsch pe valorile de 10 bani pe 6 si 8 lei.
vlaicu 10b-3L verde copy vlaicu 10b-8L albastru copy
La emisiunea Planul cincinal supratipar dublu la 1 LEU pe 11 LEI, supratipare deplasate LEU 1 pe 7 LEI, LEU pe 35 LEI:
cincinal-st-dublu-1L-11L cincinal-st-LEU1-pe7Lei-bis cincinal-st-LEU-fara-1-pe35Lei
Si supratipare inversate:
35 Bani pe 1 LEU, 1 LEU pe 8, 11 si 30 LEI:
cincinal-st-35bani--pe1Lei cincinal-st-inversat-1L-8L cincinal-st-inversat-1L-11L cincinal-st-inversat-1L-11L-bis
si ar mai fi …

5 comentarii

  1. In sfarsit, am vazut un bloc de patru cu a intors in Bani.
    Continua, faci bine ce faci.
    Sergiu Gabureac
    Comentariu by Sergiu Gabureac — 17 aprilie 2010 @ 19:41
  2. Stimate domnule Cornelius Ionescu, ma numesc Raul Vasile But si sunt un preot de tara(langa Caransebes), cu aplecare spre filatelie. De catava vreme am primit cateva serii de timbre care au reaprins in mine dragostea copilariei: filatelia. dragoste alimentata de tatal meu, inginer minier, care imi cumpara serii complete inca de cand aveam 4 ani, serii pe care le recunosteam destul de usor.
    Legat de seriile primite, as vrea sa va rog, si imi cer iertare pentru aceasta solicitare, sa ma ajutati. Mai exact, detin seria din 51, centenarul mortii pictorului C D Rosenthal, 4 v. , dar pe valoarea verde orizontal, in loc de Rosenthal, scrie Rosenteal. Spuneti-mi daca este eroare cunoscuta sau nu, iar daca e eroare, ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc anticipat!
    cu consideratie,
    Pr. Raul V. BUT
    Comentariu by Raul Vasile But — 4 noiembrie 2010 @ 23:17
  3. Eroarea semnalată de dvs. nu figurează în Catalogul specializat, volumul erori filatelice publicat de dl. Sergiu Găbureac. Asta n-ar însemna mare lucru. Toate au un început. Marca ar trebui scanată, cu un aparat foto iese o mizerie, la 600 dpi, deci mărită foarte mult ca să poată fi studiată, apoi trimisă scanarea cu attach către un specialist. Să nu vă aşteptaţi la o valoare mare de piaţă, filatelia rămâne totuşi doar pentru pasionaţi, cu excepţia mărcilor speculative pe care le emite Romfilatelia în fiecare lună, fără nici un discernământ. Oricum, în clasorul în care ţineţi mărcile trebuie semnalată, pe un ”călăreţ”, o bucată de hârtie cu exlplicaţiile, pusă înaintea mărcii, altfel riscaţi să uitaţi şi dvs. de eroare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu