joi, 10 aprilie 2014

CMT – sigle ale experţilor – STAMP EXPERT MARKS

21 august 2011

CMT – sigle ale experţilor – STAMP EXPERT MARKS

    CMT- cine scrie pe timbre?
    Toată lumea scrie. Nu s-a interzis nici măcar scrierea de panseuri pe garniturile de metrou, aşa că nu avem dece ne mira. Toţi prin mâna cărora trec timbrele, ţin să-şi facă nemuritor numele pe spatele lor. Apreciaţi ce elegant mă exprim, nu este aşa? Sunt două categorii mari şi late de „scriitori” pe timbre. Deţinătorii trecători ai acestora, proprietari ai clasoarelor unde sunt cazate mai bine sau mai rău aceste hârtiuţe colorate dinţoase sau chiar ştirbe câteodată, se simt obligaţi să se semneze pe fundul lor, să certifice astfel, cine a trecut pe acolo. Căci timbrele valoroase nu trec neapărat doar prin mâinile marilor colecţionari, ci şi prin acelea ale unora ce vor să se laude cu înaltele lor preocupări. Un proaspăt deţinător de CMT-uri, dintre care câteva erau chiar rare, m-a întrebat dacă ştiu unde vine ţara asta, CMT, el căutase într-un atlas dar nu o găsise.
    A doua categorie de scriitori pe fundul timbrelor sunt experţii, cei care ar trebui să le certifice autenticitatea. Aşa au apărut semnături, chiar nume întregi, ştampiluţe, unele foarte fin lucrate, opere de artă în sine. Se semnează experţii cu ce găsesc, cu creionul, cu tocul, cu pixul, cu rotringul, cu cerneală tipografică, cu tuş de ştampile negru, violet, roşu, albastru sau chiar verde. La început am fost scandalizat de măzgălirea timbrelor, chiar şi pe dos, în scopul unei autentificări de multe ori îndoielnică. Dar m-am obişnuit. M-am obişnuit să văd parafa domnului Odor pe mărcile cu supratiparul PA pus la un miting aviatic parcă de la Cluj, cele ale unor necunoscuţi sau poate ale unor ciudaţi din Ungaria, puse pe proaspete supratiparuri ce aspiră la a fi din 1945. Oricum, eu sunt convins că este o impietate să măzgăleşti fundul mărcilor aduse de cineva care vrea să ştie doar dacă nu sunt nişte făcături.
    Dar, asta este situaţia. La mărci mai vechi şi în cazul în care se ştie cui a aparţinut poansonul, s-ar putea ca aceste semne să ne ajute într-o oarecare măsură. Multe poansoane s-au măsluit destul de bine, aşa că …
    Fundurile CMT-urilor sunt destul de bine garnisite cu urmele poansoanelor. Unele au aparţinut unor buni cunoscători ai emisiunii. Altele nu ştiu eu cui au aparţinut. Fac un apel la filateliştii cărora le-au trecut prin mână mărci asemănătoare, să-mi spună şi mie cine au fost experţii care le-au folosit. Reproduc, cu o rezoluţie de 600 dpi siglele găsite de mine pe mărcile CMT.
    sigla G cu T în interior, aparţine expertului G. Turliuc - © C. I.
    Siglă pe care probabil scrie Gabr. Bent / Leipzig. - © C. I.
    Două iniţiale, C şi R, scrise de mână cu creionul - © C. I.
    Siglă cu două litere ronde sau poate chiar trei, CrD, nu este exclus - © C. I.
    Siglă dubioasă G.TURLIUC pe marcă dubioasă 6oh pe 5h - © C. I.
    .
    Două sigle pe fiecare marcă a unui bloc de 4. Un R şi C ronde (?) - © C. I.
    Trei sigle GT, R Karbas şi un fluture sau o caricatura. Primele două sunt cunoscute din cartea cu CMT-uri a dlui Marcel Şapira - © C. I.

2 comentarii

  1. Problema rămâne încă destul de complicată. Nici măcar Bulat (recunoscut drept cel mai bun specialist ucrainean şi autorul celuimai bun catalog al lor) se fereşte să expertizeze CMT-uri. Ar mai fi vreo doi experţi polonezi, plus o firmă americană, dar n-am văzut piese trecute prin mâna lor. Adică, până la urmă, nimeni nu afirmă: “da dom-le, ăsta-i original”, pentru a se putea folosi de comparaţie.
    Mi-a trecut prin mână un aşa-zis eseu al supratiparelor numai, care este considerat totuşi fals de câţiva experţi. Am să scriu despre el pe blogul meu când voi avea puţin timp.
    Comentariu by Peter — 21 august 2011 @ 22:27
  2. [...] in Pocutia cu marcile prezentate in cea de-a doua zi, pentru ca in final sa ni se infatiseze si poansoanele celor care au certificat, de-a lungul vremii, autenticitatea [...]
    Pingback by Marcile C.M.T. in mare voga - recomandari | Kolector.net — 24 august 2011 @ 11:50

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu